Vedtekter for Revolusjonært kommunistisk forbund (RK)

RKs vedtekter er reglene som gjelder for hele organisasjonen. Vedtektene ble sist revidert etter det første landsmøtets andre plenum i høsten 2024. To formuleringer er sladdet, siden disse innebærer spesifikke detaljer som ikke er så passende å dele. Disse er merket med «[…]».


1. Navn

§ 1.1) Organisasjonens navn på norsk er Revolusjonært kommunistisk forbund, på engelsk Revolutionary Communist League og på nordsamisk Revolušuvnnalaš kommunisttalaš lihttu.
Navnet forkortes til RK.

§ 1.2) Forbundets nettorgan heter Kommunisten.

2. Formål og grunnsyn

§ 2.1) Forbundets oppgave og formål er å forberede stiftingen av det kommunistiske partiet i Norge, som kan stille seg i spissen for den sosialistiske revolusjonen i Norge, som ledd i den proletariske verdensrevolusjonen.

§ 2.2) Forbundet baserer sin politikk på den revolusjonære kommunismen. RK er videre en marxistisk organisasjon, som står i den maoistiske tradisjonen.

3. Organisasjonsprinsipp

§ 3.1) Forbundets organisasjonsprinsipp er den demokratiske sentralismen. Organisasjonen er struktert etter rådsdemokratiske prinsipper, dvs; organisasjonens politikk bestemmes gjennom hele medlemskapets aktive deltakelse, alle posisjoner blir delegert nedenfra med imperativt mandat, og er tilbakekallbare når som helst. Alle medlemmer må respektere organisasjonsdemokratiet. Mangfold i diskusjonen er en forutsetning for enighet. Om uenigheter undertrykkes, mister demokratiet sitt innhold, og det blir umulig for organisasjonen å opptre samlet. Mindretallet er nødt til å underordne seg flertallet, og organer med lavere demokratisk mandat er nødt til å underordne seg organer med høyere demokratisk mandat.

§ 3.2) Fraksjonisme står i motsetning til et sunt, demokratisk liv i RK. Fraksjonisme er å bevisst skjule uenighet, bevisst unnlate å ta opp uenigheter til åpen diskusjon på medlemsmøter og overfor ledende organer, føre fram linjer utad som en vet er i strid med forbundets linje, og på andre måter bevisst skade forbundet.

§ 3.3) Medlemmenes arbeid i fronter, masseorganisasjoner og andre politiske organisasjoner skal organiseres i samsvar med RKs demokratiske sentralisme. Der flere medlemmer deltar sammen, skal de samordne arbeidet sitt og opptre samlet.

§ 3.4) Enhet-kritikk-enhet står sentralt i organisasjonens kultur og demokrati. I alle avgjørelser streves det først etter konsensus gjennom kritikk og selvkritikk, gjennom diskusjon i god tro. Bare når konsensus viser seg å være umulig etter praktiske hensyn, løses saker gjennom flertall i votering.

4. Medlemskap

§ 4.1) Enhver revolusjonær i Norge kan søke kandidatmedlemskap i RK dersom vedkommende har fylt 15 år, følger forbundets vedtekter og godtar plattformen i grove trekk, arbeider aktivt i en lokalavdeling, betaler medlemskontingenten, underordner seg organisasjonsdemokratiet med revolusjonær selvdisiplin og dermed utfører RKs beslutninger.

§ 4.2) Kandidaten tas opp i nærmeste avdeling. Om det ikke finnes en avdeling i nærheten er landsstyret ansvarlig for å følge vedkommende opp. Etter praktiske hensyn kan dette ansvaret delegeres videre.

§ 4.3) Etter en prøveperiode på minst 6 måneder og ikke lenger enn 12 måneder, kan kandidaten søke fullt medlemskap i forbundet. Søknaden leveres til kandidatens avdeling, som behandler den på et avdelingsmøte. Om kandidaten ikke har noen avdeling, er det landsstyrets ansvar å evaluere søknaden. Om det er nødvendig av praktiske hensyn, kan dette ansvaret delegeres videre.

§ 4.4) Avdelinger med tre eller flere fullverdige medlemmer kan selv godkjenne søknader om fullverdig medlemskap. Kandidatmedlemmer har ikke stemerett i behandlingen av slike søknader. Vedtaket må gjøres med 3/4 flertall i votering. Avdelinger med mindre enn 3 fullverdige medlemmer må få godkjent søknader om fullverdig medlemskap av landsstyret. Kandidaten kan anke søknaden til landsstyret.

§ 4.5) I tilfellene der landsstyret vedtar søknad for fullverdig medlemskap skal kandidatmedlemmet og avdelingen hver for seg sende inn en vurdering av kandidatperioden

§ 4.6) Kandidatmedlemmer har tale- og forslagsrett, men ikke stemmerett. Avdelinger kan innvilge midlertidig stemmerett for kandidatmedlemmer på møter i lokale saker. Dette gjelder ikke for saker som angår den bredere organisasjonen, som landsstyresaker. I avdelinger med mindre enn tre fullverdige medlemmer, har kandidatmedlemmer stemmerett internt i avdelingen. Denne stemmeretten gjelder ikke for valg av delegat til landsstyret, ettersom dette angår den bredere organisasjonen.

§ 4.7) For et medlem uten en lokal avdeling avgjør landsstyret den nærmeste avdelingen vedkommende skal regnes som medlem av. Når en ny avdeling, nærmere til medlemmet, opprettes, skal vedkommende overføres til denne. Overføringen skal godkjennes av landsstyret.

§ 4.8) For at et medlem skal regnes som aktivt, må vedkommende ha:

  • Betalt i det minste deler av kontingenten til avdelingen for inneværende år, eller hele kontingenten året før
  • Møtt opp på minst ett avdelingsmøte de siste tre månedene.

Det er opp til avdelingen selv å ha oversikt over antall aktive medlemmer.

§ 4.9) Kandidatmedlemmet forplikter seg til å:

  • Arbeide etter evne
  • Delta på møter
  • Møte forberedt til studier
  • Følge vedtak
  • Respektere sikkerhetspolitikken.

Til det avdelingsmøtet som skal behandle spørsmålet om kandidatmedlemsskap skal kandidatmedlemmet utarbeide en egenvurdering. Kandidaten kan velge mellom å gjennomføre egenvurderingen muntlig eller skriftlig.

§ 4.10) Opptak av kandidatmedlemmer gjøres på denne måten:

  • Kandidaten gjøres kjent med rettighetene og pliktene til kandidatmedlemmer («vervesamtale»).
  • Avdelingen registrerer dato for innmelding.
  • Avdelingen avgjør hvilke fullverdige medlemmer som har mandat til å gjennomføre vervesamtaler og registrere nye kandidatmedlemmer. Registrering av nye kandidatmedlemmer skal meldes inn til avdelingsmøtet.

Kandidaten skal så raskt som mulig:

  • Gjøres kjent med RKs vedtekter, RKs grunnleggende politiske dokumenter, og eventuelle andre ressurser som landsstyret fastsetter.
  • Legges til på internforumet.

§ 4.11) Avdelingen skal, så langt det er mulig, involvere kandidatmedlemmer i å utføre avdelingens planer. Avdelingen skal da gå i dialog med kandidatmedlemmet for å finne passende oppgaver.

5. Avdelinger

§ 5.1) Avdelinger opprettes basert på lokalitet. Andre faktorer som klasse, nasjonalitet, bransje, osv. skal ikke være en del av vurderingen.

§ 5.2) Avdelinger kan opprettes der det finnes minst to medlemmer (inkludert kandidatmedlemmer). Avdelingen godkjennes av landsstyret.

§ 5.3) Alle avdelinger skal velge en økonomiansvarlig. Avdelingen avgjør selv hvorvidt det er nødvendig og hensiktsmessig med flere styreverv.

§ 5.4) I spørsmål av lokal betydning, der forbundet på landsbasis ikke har tatt standpunkt, kan lokalavdelingene vedta egne offentlige uttalelser. Om det er tvil om hvorvidt saken har «lokal betydning», skal uttalelsen godkjennes av landsstyret. Lokale uttalelser signeres med «Revolusjonært Kommunstisk Forbund i/på [stedsnavn]» […]. Landsstyret kan i særlige tilfeller vedta å trekke tilbake eller overstyre lokale uttalelser.

§ 5.5) Avdelingene kan lage egne lokale vedtekter, så lenge de ikke strider med vedtektene vedtatt på landsmøtet.

§ 5.6) Avdelinger har regelmessige møter (inkludert eventuelle «regionsmøter»), fortrinnsvis hyppigere enn landsstyremøtene, der de er ansvarlig for å diskutere både politiske saker som angår hele organisasjonen og saker som angår avdelingen.

§ 5.7) Avdelingene (inkludert eventuelle «regionsmøter») møtes minst like ofte som landsstyret.

§ 5.8) Avdelingene holder årsmøte/generalforsamling en gang i året. Innkalling til årsmøtet/generalforsamlingen skal sendes ut til alle avdelingens medlemmer minst to uker i forkant. På årsmøtet velges økonomiansvarlig og eventuelle andre styreverv, og det skal legges fram en rapport om avdelingens arbeid siden forrige årsmøte/generalforsamling.

§ 5.9) Avdelingsmøter er forpliktet til å delegere ansvar på en kontinuerlig basis. Avdelingene må selv være klare over hvilke ansvar og oppgaver som må fordeles, men alle avdelinger er ansvarlige for å ha kontroll over sine budsjett, samle inn kontingent, og kalle inn til det neste avdelingsmøtet. Hvordan avdelingen fordeler disse ansvarene er opp til avdelingen, men landsstyret kan komme med veiledende (altså ikke-bindende) retningslinjer.

§ 5.10) Når flere medlemmer av en avdeling er konsentrert på ett sted, kan avdelingen opprette lokale celler på en arbeidsplass, et studiested, et nabolag eller lignende. Cellen er politisk og organisatorisk underlagt avdelingen, og kan ikke sende egne delegater til landsstyret. Medlemmer som arbeider i en celle er også fullverdige medlemmer av avdelingen. Avdelingen kan når som helst oppløse cellen.

§ 5.11) Avdelingene legger egne planer for arbeidet sitt, i samsvar med den politiske linjen og strategien til RK.

6. Landsmøtet

§ 6.1) Alle fullverdige medlemmer i organisasjonen har stemmerett på landsmøtet.

§ 6.2) Delegater på landsmøtet stemmer individuelt, og ikke i blokk. Intet organ kan binde delegatenes stemmegiving.

§ 6.3) Landsstyret kan innkalle til ekstraordinært landsmøte.

§ 6.4)

  1. Nedleggelse av organisasjonen behandles på ordinært eller ekstraordinært landsmøte og krever 2/3 flertall i votering.
  2. Organisasjonen legges ned om:
    • Landsmøtet har vedtatt at forbundet skal slås sammen med én eller flere andre organisasjoner.
    • Landsmøtet har vedtatt at forholdene er modne for å stifte det kommunistiske partiet i Norge.
    • Landsmøtet vurderer at forbundet har blitt et hinder for den videre utviklingen av den revolusjonære bevegelsen i Norge og på verdensnivå.

§ 6.5) Endringer i vedtektene krever 2/3 flertall i votering på ordinært eller ekstraordinært landsmøte.

7. Landsstyret

§ 7.1) Landsstyret konstitueres i forkant av hvert landsstyremøte av avdelingene. Når det engang er konstituert, er det samme landsstyret fungerende frem til det neste landsstyremøte, unntatt når delegater er tilbakekalt av avdelinger.

§ 7.2) Landsstyret skal møtes minst én gang i måneden. Landsstyret kan holde ekstraordinære møter utenom de ordinære.

§ 7.3)  To eller flere avdelinger kan holde felles møter sammen, der de holder felles valg av delegater til landsstyret. Flere avdelinger som holder møte sammen, kalles regionsmøte. Avdelinger som ikke deltar på regionsmøter, sender delegater til landsstyret direkte.

§ 7.4) Avdelinger (eller regionsmøtet) sender delegater til landsstyret etter antall aktive, fullverdige, kontingentbetalende medlemmer i avdelingen (eller regionsmøtet): […]

§ 7.5) Avdelingene har anledning til å binde delegatenes stemmegiving med spesifikke innstillinger eller generelle retningslinjer. Om delegaten bryter med mandatet fra avdelingen, kan vedkommende tilbakekalles på første avdelingsmøte etter landsstyremøtet. Da velger avdelingen ny delegat til landsstyret, og saken tas opp på nytt på neste landsstyremøte.

§ 7.6) Avdelingene (inkludert eventuelle «regionsmøter») har rett til å tilbakekalle sin delegasjon, på bakgrunn av at delegasjonen har brutt med avdelingens vilje i saker som har vært diskutert i avdelingen. I slike tilfeller vil de aktuelle sakene bli kjent illegitime og sakene må gjenopptas på et nytt landstyremøte.

§ 7.7) Landsstyret holdes ansvarlig for å lage et referat i god tid før det neste landsstyremøtet.

§ 7.8) Landsstyret har anledning til å utpeke en talsperson, som fremmer forbundets linje utad, dersom det anses som ønskelig og nødvendig for forbundet. Talspersonvervet er ikke en del av organisasjonens ledelse. Talspersonen er underordnet den demokratiske sentralismen og kan når som helst avsettes av landsstyret.

§ 7.9) Landsstyret vedtar en generell sikkerhetsinstruks som skal gjelde for hele organisasjonen. Avdelingene kan også vedta mer spesifikke sikkerhetsinstrukser.

8. Arbeidsutvalg

§ 8.1) Landsstyret delegerer ansvar for de praktiske og administrative oppgavene som er nødvendige for organisasjonens daglige drift. Summen av de delegerte oppgavene kalles «landsstyrets arbeidsutvalg», eller forkortet «arbeidsutvalget». Arbeidsutvalget er ikke et selvstendig organ, kan ikke gjøre politiske vedtak, og det delegerte ansvaret kan når som helst trekkes tilbake av landsstyret.

9. Andre utvalg under landsstyret

§ 9.1) Landsstyret kan sette ned utvalg for å arbeide med begrensede oppgaver. Landsstyret kan bestemme sammensetningen av utvalget, eller gi utvalget fullmakt til å konstituere seg selv. Landsstyret kan når som helst oppløse utvalget.

§ 9.2) Landsstyret delegerer ansvar for å administrere forbundets nettorgan.

10. Disiplinærtiltak

§ 10.1)

  1. Seksuell vold og trakassering er et dypt reaksjonært fenomen og uttrykk for patriarkalsk undertrykking. Alle medlemmer av RK har plikt til å bekjempe og forebygge seksuell vold og trakassering i og utenfor organisasjonens rekker.
  2. Landsstyret fastsetter de til enhver tid gjeldende retningslinjer for håndtering av varsler om seksuell trakassering, overgrep og andre krenkelser.

§ 10.2)

  1. Hvis et medlem gjør alvorlige brudd på vedtektene eller skader forbundet, kan forbundet ut fra en konkret vurdering vedta tilbaketrekking fra tillitsverv eller eksklusjon. Mens undersøkelser pågår, kan et medlem suspenderes i inntil 6 måneder.
  2. Tilbaketrekking fra tillitsverv kan vedtas av det organet som har valgt medlemmet til tillitsverv, eller av overordna organ.
  3. Suspensjon og eksklusjon fra forbundet kan foretas av landsstyret eller av avdelingsmøte, etter at den saka gjelder, har fått høve til å legge fram sitt syn. Suspendert medlem mister alle medlemsrettigheter.
  4. Vedtak angående disiplinærtiltak kan ankes til landsstyret.
  5. Eksklusjon skal innrapporteres til landsstyret, som orienterer landsmøtet.

11. Økonomi

§ 11.1) I sammenheng med kontingentsystemet inkluderer «inntekt» alt som overfører penger til medlemmet, som studielån, arv, aksjeutbetalinger, bidrag fra familie, osv. 

§ 11.2) Kontingentsystemet skal ta hensyn til medlemmets betalingsevne, og skal derfor praktiseres tilstrekkelig fleksibelt til at intensjonen og ikke ordlyden blir praktisert. F.eks. vil aleneforsørgere med 3 barn og inntekt på 200.000,- i året ha en langt mindre betalingsevne enn en person som ikke har barn og som lever i et parforhold hvor partneren dekker store deler av utgiftene til livsopphold.

§ 11.3) Av kontingentinntektene skal halvparten gå til den enkelte avdeling og halvparten til den sentrale organisasjonen. Ved særlige behov kan avdelingene søke ekstra midler fra den sentrale organisasjonen. Avdelingene forvalter sin egen eigendom.

§ 11.4) Landsstyret fastsetter de gjeldende kontingentsatsene.